Terugblik op een mooie carrière.

Renz Rotteveel zet na twee mindere seizoenen een punt achter zijn schaatsloopbaan. Samen met hem blikten we terug op de hoogtepunten van zijn carrière.

Op zijn achtste stapte Renz Rotteveel uit Oude Wetering voor het eerst op de schaats. In de Menkenhal in Leiden snelde hij zijn eerste rondjes op het 220-meterijs en al snel bleek er talent in de jonge schaatser te schuilen. Clubkampioenschappen waren een prooi voor de pupil en na een hoop district-wedstrijden was het tijd om te gaan schaatsen op de 400-meterbaan in Den Haag. Daar werd hij geselecteerd om te komen trainen bij Gewest Zuid-Holland.

Op zijn eerste Nederlands Kampioenschap bij de junioren-C wist Rotteveel direct de titel veilig te stellen. “Dat was dus wel een mooi debuut”, lacht hij. Een van de leukste wedstrijden die Rotteveel reed in zijn tijd bij de gewestelijke selectie was in Harbin, waar hij in 2009 met een groep studenten in actie kwam tijdens de Winter Universade en een zilveren en bronzen plak op de vijf en tien kilometer mee naar huis nam. “Dat hele toernooi was hartstikke mooi. We waren twee weken op pad en het ging ook nog supergoed. Het was heel leuk, dat is wel echt blijven hangen.”

Hofmeier Schaatsploeg

Rotteveel plaatste zich vervolgens voor het EK in Hamar, waar hij een achtste plaats binnenhaalde. Het jaar daarop kwam hij in actie voor zijn eerste sponsorteam, Hofmeier Schaatsploeg. “Daar heb ik tot en met 2012 twee goede jaren mogen schaatsen”, vertelt hij. Nadat Hofmeier stopte als sponsor besloot de ploeg onder de naam ‘Team van Veen’, naar trainer Jan van Veen, in dezelfde opstelling door te gaan. “Dat leverde een supergoed jaar op. We wisten ons bij het eerste NK allemaal te plaatsen voor de World Cups, dat was een bijzonder moment.”

Een succesvol seizoen volgde. Rotteveel pakte brons tijdens het NK Allround en wist zich te plaatsen voor het EK en WK Allround. En dat terwijl de ploeg nog altijd zonder sponsor zat. In dat sponsorloze jaar werd Rotteveel wel bijgestaan door bedrijven uit thuisfront Oude Wetering en Roelofarendsveen. “Dat was echt heel mooi. In die jaren zijn dat echt mijn vaste supporters en fans geworden.”

Met de goede prestaties kwam sponsor Corendon al snel in beeld voor de ploeg. “Het valt of staat natuurlijk bij presteren. We deden het op dat moment zo goed dat het wel aantrekkelijk werd voor sponsoren met de Olympische Spelen in zicht.”

‘Beste jaar ooit’

In het rood-witte pak van Team Corendon beleefde Rotteveel meteen een succesvol seizoen. “Het was mijn beste jaar ooit.” Rotteveel werd respectievelijk zesde en zevende tijdens het WK en EK Allround en pakte zilver op het NK Allround dat verreden werd in de open lucht van het Olympisch Stadion. “Dat was een prachtige wedstrijd. Het is een uniek evenement dat totaal anders is dan een wedstrijd in Heerenveen waar je elke dag traint. Het was tegelijk ook de huldiging voor de teruggekomen olympische sporters, dus het was één grote show.”

De laatste twee seizoen liepen voor Rotteveel niet van een leien dakje. “Het liep om te beginnen niet zo lekker bij de ploeg. We hadden met zijn allen geen stijgende lijn te pakken en dan trek je je ook niet op aan elkaar.” Daarnaast kreeg Rotteveel te kampen met een hartritmestoornis, waar hij aan geholpen moest worden. Niet gevaarlijk, maar wel vervelend meent hij zelf. “Ik voelde dat ook echt tijdens inspanningen. Als je aan de start staat moet je je gedachten natuurlijk op nul kunnen zetten, maar je hebt dit toch altijd in je achterhoofd.”

Zonder team

Met het verdwijnen van Team Corendon aan het einde van afgelopen winter stond Rotteveel ook nog zonder team. “Een nieuw team was voor mij sowieso nodig geweest. Daar was ik echt aan toe. Het moest wel een ploeg zijn waar ik me weer honderd procent bij zou kunnen inzetten en waar ik mezelf zou kunnen verbeteren.”

De juiste ploeg werd niet gevonden en twijfels of hij fysiek weer volledig in orde zou zijn om aan topsport te doen bleven, wat voor Rotteveel de reden is om zijn schaatsen aan de wilgen te hangen. “Ik sta volledig achter mijn keuze om nu te stoppen. Ik heb het hartstikke leuk gehad en nu is het tijd voor iets anders.” Wat dat ‘anders’ precies is weet Rotteveel nog niet. “Alle opties staan nog open. Ik ga me oriënteren. Ik zou sport zeker willen combineren met een maatschappelijke carrière, zoals het organiseren van evenementen.”

Komende winter kunnen we Rotteveel zeker nog een paar keer op de ijsbaan verwachten, maar in dit geval als toeschouwer. Bang voor het beruchte zwarte gat is hij dan ook niet. “Ik vergeet deze mooie tijd nooit meer, maar ik heb echt geen twijfels. Ik vermaak mezelf wel. Ik heb jarenlang geen tijd gehad voor bepaalde dingen waar ik nu van ga genieten. Op vakantie gaan bijvoorbeeld, zonder daar ook nog te moeten trainen.”

Bron: https://www.schaatsen.nl/nieuws/2016/renz-rotteveel-terugblik-op-een-mooie-carriere/